Glajcha

V sobotu 04. 09. 2021 uplynulo 112 dní od zahájení stavby Bobřího srubu. Odpoledne jsme za slunečného počasí uspořádali malou slavnost na počest dokončení pomyslné 1/2 stavby Bobřího srubu a umístili do štítu na vrchol glajchu – smrkovou májku ověšenou pentlemi. Symbolicky si svou pentli mohl pověsit každý pomocník při stavbě. Glajcha je starým symbolem štěstí a ochrany domu a jeho obyvatel.

Velkou zručností tesaře Jardy a společnými silami dobrovolníků z 2. oddílu Bobrů a jejich přátel se postupně s každým dnem daří měnit myšlenku stavby nové klubovny ve skutečnost. Bez podpory mnoha desítek ne-li stovek dalších lidí by to možné nebylo. Děkujeme upřímně všem, kteří doposud jakýmkoliv způsobem pomohli vložit svůj díl puzzle do pomyslné srubové skládačky!


Pro letošní rok však nejsme v naší činnosti zdaleka u konce. Z nejbližších akcí nás čeká vybroušení celého srubu zevnitř i zvnějšku. Následovat bude nátěr interiéru světlicovým olejem, exteriéru pak borovicovým térem (dehtem). Nejdůležitější je před zimou realizace střechy, která bude celý srub chránit a umožní v chladných měsících pokračování ve vnitřních úpravách ad.